Royalty Free Images

vineri, octombrie 24, 2008

Un pic si despre economie...

... si gata, promit ca nu mai scriu nimic azi.

Nu inteleg nici sa ma bati cum nu pot pricepe unii de ce marirea salariilor profesorilor poate fi inceputul unui mic dezastru (m-am gandit sa-i zic mic, ca sa raman intr-o nota optimista). E o schema extrem de simpla, in cativa pasi:
pasul 1 - a fost deja facut, au inceput si alti "profesionisti" salariati ai statului sa ceara mariri la fel de consistente ale veniturilor (vezi preotii). Vor urma si altii.
pasul 2 - se maresc impozitele in sectorul privat. Statul are la dispozitie o anumita suma de bani, careia ii zice el buget. Sa zicem ca bugetul e compus din sumele X, Y si Z. X inseamna salariile bugetarilor, Y inseamna toate celelalte cheltuieli, Z e partea leului (stiti bine cine e leul). Boooon. Daca creste X, Y ramane constant, Z ar trebui sa scada, nu? C'esti nebun?! Las' c-o sa creasca X+Y+Z. Si poate mai creste si Z un pic, daca tot suntem aici. De unde o sa creasca? De la fraierii aia care muncesc ca sa plateasca impozite. Lasa, ca are ei de unde.
pasul 3 - au crescut veniturile, va creste si cererea pe piata de consum. In acelasi timp, productia va scadea, pentru ca intreprinzatorii privati vor fi ocupati cu plata impozitelor si cu alte 13.496 de declaratii (pe care sa le dea ca nu cumva sa piarda statul vreun leut din profitul lor). Cerere mare, oferta fixa, sar preturile. Si uite-asa, dom' profesor care se da azi cu fundul de pamant de bucurie ca i-a mai dat Base 50% in plus la salariu, o sa cumpere cu 150 de lei mai putin decat cumpara azi cu 100.
pasul 4 - incepe oarecum inainte sa se termine pasul 3. Devine mai sprintena micuta criza. Productia scazand si cererea crescand, tre' sa luam de undeva potolu' sa linistim matele chioraitoare ale bugetarilor care vor sa arunce cu bani in stanga si-n dreapta si n-au pe ce. Asa ca importam. Ca sa importam, ne trebuie euro. Si cum banca noastra nu tipareste inca euro (ce bine, ca-l faceam varza si pe-ala), ii cumparam. Avand nevoie de mai multe produse decat pana acum, vom cumpara mai multi euro. Aceeasi schema: cerere mare + oferta fixa = produs mai scump. Si ajungem iar sa ne vaitam ca a sarit euro la 6 lei.
pasul 5 - consecinta a scumpirii euro, se scumpesc si creditele - alea existente, ca in faza asta n-o sa mai pupe dom' profesor alt credit, ca nici bancile nu-s asa de proaste. Cresc dobanzile, iar incepe sa bata vantul prin buzunarele profesorilor.
pasul 6 - greva pentru cresterea salariilor cu 50%.
Noroc ca nu mai sunt alegeri parlamentare la anul, ca sareau iar mintile luminate din palament sa le mai dea.

E simplu. Niste manageri buni, cu minti sclipitoare, probabil ar reusi sa se descurce in toata debandada asta care va urma. Dar hai sa fim seriosi. Credeti ca va conduce vreodata Romanica o echipa de manageri buni? LOL.

Inchei cu un mic pariu: la anul, pe vremea asta, inflatia o sa fie undeva pe la 20%. Tine cineva pariul?

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rog să vă abțineți de la tâmpenii și vulgarități inutile.