Royalty Free Images

luni, septembrie 08, 2008

Searching for God

Mașinăria Big Bang

OK, nu știu fizică la acest nivel. Nu pot înțelege dacă au dreptate cei care au creat acest accelerator de particule atât de controversat sau cei care încearcă în justiție să amâne punerea lui în funcțiune. Trei lucruri am înțeles, totuși (doctorii în fizică să arunce cu pietre când vor fi în stare să-mi explice nimicul dinainte de Big Bang): 

1. vor fi create găuri negre. Minuscule — toți sunt de acord cu asta. În expansiune — spun detractorii experimentului. Cu o durată de viață infimă — susține tabăra cealaltă. Întrebare: dacă nu sunt "quite sure" (vezi filmele de mai jos) despre ce se va întâmpla în urma enormei cantități de energie degajate la ciocnirea particulelor, cum pot fi siguri de durata de viață a găurilor negre care vor apărea? Poate pentru un fizician întrebarea mea o fi idioată, dar pentru un om cu logica pe umeri cred că este firească.

2. totul pleacă de la un "model standard" care este explicat de o ecuație ce se întinde pe câteva pagini și care este perfect. Cu un mic amendament. Nu este valabil nici măcar în teorie. Pentru că particulele au masă. Dooh! Iar acest model de o perfecțiune rarissimă nu ia în calcul acest mic amănunt. Și-atunci, s-au gândit la un experiment care să-l demonstreze, totuși. Profund, nu?

și 3. se caută bozonul Higgs sau, altfel spus, particula Dumnezeu (chiar așa i-au spus - God Particle). Această particulă ar explica teoria câmpului Higgs, care, la rândul ei, ar demonstra "modelul standard"

În concluzie, căutăm particula Dumnezeu :) Și dacă o găsim?!

P.S. Aveți răbdare și urmăriți întregul film. Vă asigur că merită. 






0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Vă rog să vă abțineți de la tâmpenii și vulgarități inutile.